Spring naar de inhoud

Zazen

Wat is zazen?

Zazen, zittende meditatie
Voor zazen, zenmeditatie, gaat u in het midden van een zafu (dik rond kussen) zitten, staat u rechtop, kantelt u het bekken naar voren vanaf de vijfde lendenwervel en strekt u de wervelkolom. Kruis uw benen in de lotus- of halve lotushouding zodat uw knieën in de grond geworteld zijn. Duw de hemel met het hoofd, maak contact met de aarde met de knieën. (Afhankelijk van uw gezondheidstoestand zijn ook andere houdingen mogelijk, zoals seiza (knielen) of oefenen op een stoel).
De linkerhand rust op de palm van de rechterhand, de duimen komen met een lichte druk op één lijn en de randen van beide handen maken contact met de onderbuik. De kin is ingetrokken, de nek gespannen, de neus verticaal ten opzichte van de navel, de schouders vallen natuurlijk. De mond is gesloten, het puntje van de tong ligt tegen het gehemelte en de kaak is ontspannen. De ogen zijn halfgesloten en de blik ligt ontspannen voor je op de grond. Geleidelijk wordt de ademhaling rustig, lang en diep. In het begin kan de aandacht worden gericht op de uitademing door de buik naar beneden te duwen. De inademing komt dan vanzelf, zonder inspanning. Dan is het gewoon een kwestie van de adem observeren zoals hij is, zonder hem te veranderen: er volledig aanwezig zijn.
In deze houding wordt de stroom van gedachten onderbroken door de eenvoudige aandacht voor een correcte spierspanning en voor de ademhaling.
Hoe meer we zazen beoefenen, hoe meer we via de vezels van ons lichaam begrijpen dat deze gedachten geen werkelijke inhoud hebben, dat ze komen en gaan. Je kunt dan ontdekken dat er een intuïtief, oorspronkelijk en universeel bewustzijn bestaat, dat radicaal verschilt van het gebruikelijke bewustzijn van het zelf. Als je de juiste houding aanhoudt en een diepe, vredige ademhaling toelaat, wordt je geest zelf weids en vredig.
De werking van de hersenen klaart op natuurlijke wijze op. Deze toestand is er niet een van bijzonder bewustzijn, maar gewoon een terugkeer naar de normale toestand van de geest. Het dualistische denken van het ego wordt verlaten en onze oorspronkelijke eenheid met alle bestaanden wordt gerealiseerd. Intuïtief bewustzijn, hishiryo, denken zonder vrijwillig te denken, ontstaat op natuurlijke wijze door concentratie op houding en ademhaling.
(uit:La méditation zen, zazen | Association Zen Internationale (www.zen-azi.org) )

Praktische informatie

Op dinsdagavond van 20.00 uur tot 21.00 uur, bijdrage: 6 euro

Dojo Oostende Troonstraat 242, 8400 Oostende.

Klik hier voor de agenda.