Spring naar de inhoud

Frédéric

Docent en verantwoordelijke van de school

Frédéric Duribreux groeide op in een familie waar de krijgskunsten deel uitmaakten van het dagelijks leven, waar regelmatig diepgaand nagedacht en gesproken werd over zowel de westerse als oosterse tradities en culturen. Deze voedingsbodem kan rijkelijk teruggevonden worden in de vele boeken van zijn grootvader Gaston Duribreux.

Daarnaast zette Frédéric onder invloed van zijn oom Paul Duribreux op tienjarige leeftijd de eerste stappen in een lange en rijkgevulde karatecarrière. Aanvankelijk ging het hierbij vooral om “martiale” beoefening maar ook om wedstrijd karate, waarbij hij verschillende ereplaatsen behaalde op nationaal en internationaal niveau.

Geleidelijk aan verschoof het accent van zijn karate richting een meer interne en meditatieve beoefening en beleving. Zijn ontmoeting met Richard Prospero in 1985 was daarbij van wezenlijk belang. Via hem leerde Frédéric eerst de kenshikan van Sensei Ryozo Tsukada kennen en evolueerde mee naar kiko (Japanse Qi-gong) en vervolgens naar de karate volgens de Jiseido-stijl van Sensei Kenji Tokitsu. Na zich vele jaren in deze Kiko te bekwamen geeft hij er nu les in.

Zijn evolutie zette zich ook door naast de karate-wereld, wanneer hij via Philippe Vandenabeele kennis maakt met de wereld van de Shiatsu. Frédéric vervolmaakte de Shiatsu-opleiding in de Shinzuikai-school van Philippe Vandenabeele.Naast zijn eigen Shiatsu-praktijk, lessen shiatsu en kiko blijft Frédéric zich voortdurend in Shiatsu bijscholen in binnen- en buitenland.

Frédéric beoefent ook zazen (soto-zen) in de Sangha van Roland ‘Yuno’ Rech en sinds 2015 tevens intensief de ‘Pralaya Yoga’ van Robert Boustany onder de precieuse leiding van Justine Bens.

Sedert 2015 werkt Fréderic ook samen met een neuropsychiater, waardoor oost en west elkaar opnieuw ontmoeten.

Je kan Fréderic contacteren op 0497/206973 of frederic.shiatsu@gmail.com of stuur een bericht via ons contactformulier.

Frédéric Duribreux

CV

Data shiatsu opleidingen workshops en examens shiatsu:

  • Basiscursus Shiatsu
  • “Relaxatie shiatsu” beoefenaar (c1)
  • “Revitalisatie shiatsu” beoefenaar (c 2)
  • “Regeneratie shiatsu” beoefenaar (c 3)
  • “Sokuatsu Tanikawa-ryu” (Sokuatsu Bodycare Academy) Fumishi beoefenaar (niveau 1, 2 en 3)
  • Shiatsudocent C1- C2
  • Medeverantwoordelijke/ Senior Teacher voor Shinsui Shiatsu School 2019-2022
  • Verantwoordelijke en docent Kokai Shiatsuschool 2022-…

Workshops, postgraduate opleidingen shiatsu:

  • maart-april 2010: studiereis ’tempels van Shikoku’ (Japan)
  • 19-20 /07/2014 stage met Masunaga Sensei in Brussel
  • 4/01/2015 stage ‘Diarree en constipatie’ P Vandenabeele
  • 12-13/09/2015 ‘moxa’ met J Vlaarkamp in Brussel
  • 31/10/2015 stage ‘verslavingen’ met P Vandenabeele
  • 8-10/04/2016 ‘interne technieken’ met Wilfried Rappenecker in Brussel
  • 28/06/2016 stage ‘onvruchtbaarheid’ met Philippe Vandenabeele
  • 15-16/10/2016 ‘polsdiagnose’ met J Vlaarkamp
  • 19-20/11/2016 ampuku (luo shu) met P Vandenabeele
  • 31/01/2016 stage ‘au service du coeur’, met P Vandenabeele
  • 29-30/04/2017 diagnose en revalidatie, Tomas Melissen in Brussel
  • 06/ 2017 Iron Shirt Chi Kung met Barry Spendlove (2 dagen) in Kortrijk (Marke)
  • 11/05/2018 craniosacraal therapie, met Alice Deen in Brussel.
  • November 2018 Studiereis Japan shiatsu cursus Sensei Masunaga/Ph Vandenabeele, Fukuoka (Japan)
  • 6-7-8 september 2019 Levende meridianen met Wilfried Rappenecker in Brussel
  • 14-15 december 2019 Moxa met J Vlaarkamp in Gent
  • 23-26 januari 2020 ‘Werken met kyo en jitsu’ met W Rappenecker in Wenen. (O)
  • 22-23 februari 2020 ‘Zen shiatsu, extensies van Masunaga, behandeltechnieken ‘ met Joyce Vlaarkamp in Amsterdam. (N)
  • 4-6/september 2020 deelname ‘European Shiatsu Congres Amsterdam’ (N)
  • 24 nov 2020-14 jan 2021 online cursus “Ampuku Abdominal Acupressure” met Phillipe Vandenabeele
  • 31/07- 6/08/’22 Université d’été du Shiatsu, Domaine du l’embrun, (F)
  • 31/08-1/09/’22 Zen Shiatsu gevorderden/ Haruhiko Masunaga Amsterdam (N)
  • 24-25/11/’22 Opleiding Baby Shiatsu/ Véronique Van outrive, Erembodegem
  • 9-11/06/’23 Opleiding Sokuatsu Tanikawa Ryu (Sokuatsu Bodycare Academy) met Sensei Tanikawa Hitoshi, Caen (F)
  • 1, 8, 15/ 12/ ’23, Medische Basiskennis online met Alice Deen.
  • 27-28/ 04/ ’24 Praktische anatomie voor Shiatsu met Jan Van Brabant.
  • Assisteren basiscursussen en cyclus 1, 2 en 3 voor “Shinzui Shiatsu school” tot 2022
  • Frédéric doceerde 2 workshops op het 7e Europees Shiatsucongres in Kiental (14 tot 17/09/’23)
  • 6-7-8/ 02/ ’24 Opleiding Sokuatsu Tanikawa Ryu (Sokuatsu Bodycare Academy) met Sensei Tanikawa Hitoshi, Poitiers (F)
  • 10-11-12/ 02/ ’24 Opleiding Sokuatsu Tanikawa Ryu ( Sokuatsu Bodycare Academy) met Sensei Tanikawa Hitoshi, Poitiers (F)

Opleiding Master Yoga Teacher bij Justine Bens.

  • Yoga teacher Opleiding: 2018-2022: Master Yoga Teacher 500 hours. (Yoga Alliance International)
  • Yoga Masterclass 10/2022- 05/2023 Therapeutische Yoga/ Behandelingen van sportblessures/ Justine Bens/ Gistel

Opleidingen bij Syntra West

  • Herborist 2010- 2012 (Syntra West)
  • Kruidenverwerker 2012 (Syntra West)
  • Cursus ‘De mens’ anatomie/ fysiologie 2017 (Syntra West)

Karate Dojo Oostende, karate en jisei-kiko (qi gong)

  • Begin opleiding karate in 1980
  • initiator karate (Bloso 1990)
  • jeugdsportbegeleider karate (Bloso 1991)
  • bruine gordel 1 e Kyu jisei-karate-do en jisei-kiko (Kancho Kenji Tokitsu)
  • zwarte gordel 1 e dan shotokan-karate (BKF, WUKO)
  • zwarte gordel 1 e dan Kenshikan-Shito Ryu karate (Sensei Ryozo Tsukada)
  • zwarte gordel 2 e dan shotokan-karate (BKF, WUKO)
  • Zwarte gordel 3 e dan free style (Sensei Tom Pintelon)
  • 1992: hulptrainer Budo Karate Oostende
  • 1997: Hoofdtrainer Budo Karate Oostende
  • 1998-…: Hoofdtrainer Karate Dojo Oostende (oprichting karate school)
  • 2009: Opleiding kadgamala karate, Geert Lemmens (kalaripayat, kickboxing, kalari-yoga), Heide, Duitsland
  • 2009: Opleiding Kalaripayat en kalariyoga met Mohammed Sherif, Kerala, Cannur, Zuid-India.
  • Sportieve palmares met nationale en internationale podiumplaatsen als lid van de ‘Belgische Nationale ploeg’ en van de ‘Vlaamse Karate School’. (1987-1998)

Sportieve Karate Palmares:

  • 1987 West Vlaamse Kampioenschappen 2 e plaats Zilver
  • 1988 Beker van Schoten 3 e plaats Brons
  • 1989 Beker van Schoten 3 e plaats Brons
  • 1989 West Vlaamse Kampioenschappen 1 e plaats Goud
  • 1990 Interland Nederland-Belgie in Sint Niklaas, 2 e plaats Brons
  • 1990 Belgische Kampioenschappen 2e Plaats.Zilver
  • 1990 Beker van Turnhout 3e plaats.Brons
  • 1990 West Vlaamse Kampioenschappen 1 e Plaats.Goud
  • 1990 Interland Nederland-Belgie: 2e Plaats met de nationale Ploeg.Zilver
  • 1992 Beker van Turnhout 2 e plaats.Zilver
  • 1992 Vlaamse Kampioenschappen 3 e Plaats.Brons
  • 1993 Beker van Schoten: 3e Plaats Brons
  • 1994 Deelname aan de Open Nederlandse Kampioenschappen
  • 1995 Zurich Open 2e Plaats met de nationale ploeg.Zilver
  • 1995 Deelname aan de Bohemiacup Praag met de Nationale Ploeg en individueel.
  • 1995 Deelname aan de open Nederlandse Kampioenschappen
  • 1995 Beker van Schoten: 3e Plaats.Brons
  • 1995 Belgische Kampioenschappen:3e Plaats.Brons
  • 1996 Interland Belgie-Schotland-USA in Turnhout: 2 e Plaats Zilver met de Nationale ploeg
  • 1996 Interland Belgie-Schotland-USA in Turnhout: en 3e Plaats Brons individueel (+75 Kg)
  • 1996 Deelname aan de Open Nederlanse Kampioenschappen
  • 1996 Coupe International de Wasquehalle (F)
  • 1996 Open Beker van Frankrijk (F), Rijsel
  • 1996 Tornooi van Wachtebeke: 3e Plaats Brons
  • 1996 Belgische Kampioenschappen: 4e Plaats
  • 1997 West-Vlaamse Kampioenschappen 1e Plaats Goud
  • 1998 Belgische Kampioenschappen 3e Plaats.Brons
  • 1998 Vlaamse Kampioenschappen: 3e Plaats.Brons
  • Beoefening Jisei-kiko (qi-gong) sinds 2006.
  • opleiding kiko bij Richard Prospero (Ukkel) wekelijks van 2010 tot 2015
  • Basiscursus Thaise massage (2012) Pierre Wattiaux Brussel
  • Certificaat Postgraduate opleiding Boedistische Filosofie Universiteit Gent en hoger Instituut voor Boedisme Brussel. (2012)
  • Yoga teacher Opleiding: 2018-2022: Master Yoga Teacher 500 hours. (Yoga Alliance International)

Stages met Buitengewone leraren

Sensei Kenji Tokitsu: Tokitsu-ryu; Jisei karatedo, Jiseikiko, Sensei Kanazawa: Shotokan Karate, Maitre Jean Pierre Jullemont: Boxe Francaise/savate et canne de combat, Shihan Geert Lemmens: Kadgamala Karate, Kickboxing en Kalaripajat, Sensei Nakahashi: Shito ryu karate, Sensei Ryozo Tsukada: Kenshikan Karate, Sensei Kusano: Kenshikan Karate, Sensei Harada: Shotokai karatedo.Rob Zwartjes: Karate Wado Ryu karatedo, Gurukal Mohamed Sheriff: Kalaripajattu, Aunkai Bujutsu: Sensei Kazuhisa Miyakawa,